Een nieuw bestuursakkoord voor in Sint-Pieters-Leeuw

Op 18 december 2024, over deze onderwerpen: Beleid &Financiën

Bouwen aan een veilige, leefbare en bruisende gemeente die haar groene, landelijke en Nederlandstalige karakter koestert maar tegelijkertijd volop inzet op integratie en goed samenleven. Dat is de uitdagende missie waartoe het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw zich verbindt in het nieuwe bestuursakkoord.

Op 21 oktober, een week na de gemeenteraadsverkiezingen, maakten N-VA Lijst van de Burgemeester en SAM&N de vaste intentie bekend om de komende 6 jaar samen te besturen in Sint-Pieters-Leeuw. Zij vormden daartoe een ruime en stabiele meerderheid van 25 zetels op 33 in de gemeenteraad. Bij die gelegenheid werden meteen ook de grote lijnen meegegeven van het toekomstige bestuursakkoord. Veiligheid, leefbaarheid en goed samenleven in een bruisende gemeente, werden de speerpunten.

Begin december legde het nieuwe gemeentebestuur de eed af. Vandaag hebben de meerderheidspartijen hun uitgebreide bestuursakkoord in detail voorgesteld aan de pers. Het akkoord bestaat uit 9 werven waarop de meerderheid de komende zes jaren aan de slag wil.

1. Werken aan een groen en proper Leeuw

2. Werken aan een zorgzaam Leeuw

3. Werken aan een veilig Leeuw

4. Werken aan een divers maar verbonden Leeuw

5. Werken aan een bruisend en geëngageerd Leeuw

6. Werken aan een ondernemend Leeuw

7. Werken aan een mobiel Leeuw

8. Werken aan een lerend Leeuw

9. Werken aan een efficiënt, modern en goed bestuurd Leeuw

Op elk van die werven wil het gemeentebestuur een verbindend verhaal schrijven dat elke Leeuwenaar vertrouwen geeft, maar tegelijkertijd ook verantwoordelijkheid en engagement vraagt. Want goed samenleven is altijd een verhaal van rechten en plichten. Dat geldt bij uitstek in een zeer diverse gemeente in de Vlaamse Rand rond Brussel.

Jan Desmeth, burgemeester :

“Dit bestuursakkoord is de concrete invulling van onze ambitie om de komende jaren te werken aan een veilig, leefbaar en bruisend Sint-Pieters-Leeuw. Veiligheid is een basistaak van elke overheid, ook de lokale overheid. Leefbaarheid is cruciaal om onze inwoners een goede leef-, werk- en recreatieomgeving te bieden. Een bruisende gemeente is een belangrijk middel om te werken aan sociale cohesie en een echte en hechte gemeenschap. Een beperkte selectie van 16 concrete beloften hebben we uit het uitgebreide beleidsakkoord gelicht. Alle andere plannen en doelstellingen zijn verwerkt in het uitgebreide document.”

Daarnaast maakt het nieuwe gemeentebestuur ook 16 concrete beloftes, stuk voor stuk in het oog springende en wervende projecten die ze in de loop van deze legislatuur wil verwezenlijken, zoals een nieuw politiekantoor op een centrale ligging in de gemeente, vernieuwde jeugdlokalen voor Chiro Negenmanneke en Zuun, een publiek park op Ruysbroekveld en extra spel- en sportinfrastructuur in de drukker bevolkte wijken, een echt gemeenschapscentrum in de Merselborre, een nieuwe basisschool in Zuun en meer plaatsen in de kinderopvang.

“Met de 16 beloftes aan de Leeuwenaar willen we enkele concrete speerpunten van ons beleid in de verf zetten. Het zijn stuk voor stuk verbindende projecten waarvoor we onze inwoners de komende jaren warm willen maken. Daarbij zijn het niet zozeer de stenen en structuren, maar wel de mensen waar het om draait. Participatie en verbinding blijven dan ook belangrijke hoekstenen van ons bestuur de komende jaren. Zo zorgen we samen voor een inspirerend bestuur voor elke Leeuwenaar.”

U vindt het volledige bestuursakkoord en de 16 beloftes in bijlage

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is